Si të flini me dhimbje në qafë: pozicionet, produktet dhe parandalimi

Si të flini me dhimbje në qafë: pozicionet, produktet dhe parandalimi

Dhimbja në qafë është një nga kushtet më të paaftë dhe të zakonshme muskulore -skeletore globalisht. Gjithashtu, të kesh një qafë të lënduar, të ngurtë ose të dhimbshme mund ta bëjë të vështirë për të fjetur.

Lexoni më tej për të mësuar rreth pozicioneve më të mira për të fjetur me siklet ose dhimbje në qafë, dhe mënyra të tjera për të kërkuar lehtësim. Ky artikull gjithashtu flet për mënyrat për të ndihmuar në parandalimin e dhimbjes në qafë dhe kur të kontaktoni një mjek.

Pozicionet më të mira të gjumit për dhimbjen në qafë

Qëndrimi i pahijshëm i shpinës së qafës së mitrës, veçanërisht gjatë gjumit, mund të shkaktojë disa probleme shëndetësore. Shtatë rruaza përbëjnë shpinë të qafës së mitrës, rajonin e qafës së kolonës kurrizore.

Kushtet e lidhura me sjelljen e dobët të gjumit të qafës së mitrës përfshijnë:

 • Dhimbje dhe ngurtësi në qafë
 • Blade e shpatullave ose dhimbje krahu
 • E ulët Gjumi cilësor, i cili mund të çojë në ulje të funksionimit konjitiv dhe humor ndërsa rritja e sikletit fizik

gjumi në një pozicion që shmanget presioni në qafë ose shpatullat zakonisht mund të ndihmojë në uljen e dhimbjes së qafës dhe përmirësimin e gjumit. Hulumtimi thotë gjithashtu se për të zvogëluar presionin e tepërt dhe dhimbjen, shtylla kurrizore duhet të jetë në një pozicion neutral ose të ngjashëm me mënyrën se si është kur është i drejtë.

Sipas një studimi të vitit 2017, kur dikush me dhimbje në qafë është shtrirë për të fjetur, ata duhet të provojnë sa vijon:

 • Sleepers mbrapa: Të flesh në shpinë është një nga Pozicionet më të mira të gjumit për njerëzit me dhimbje në qafë. Shtë e rëndësishme të përpiqeni të ruani lakimin normal të shtyllës kurrizore kur shtriheni të sheshtë në anën e pasme. Fjetja me të dy duart pranë anëve ose në gjoks gjithashtu mund të zvogëlojë dhimbjen në mëngjes dhe ngurtësinë.
 • Sleepers anësore: Të flesh në anën është një tjetër pozicion i mirë i gjumit për njerëzit me dhimbje në qafë. Përafrimi i rajoneve të qafës dhe barkut të shtyllës kurrizore mund të ndihmojë në uljen e presionit në nyjen e fytyrës së qafës së mitrës, duke stabilizuar qafën dhe duke e lejuar atë të lëvizë lirshëm.
 • Gjumës i stomakut: Shmangni gjumin në stomak për të zvogëluar tendosjen e zgjatur në qafë në një drejtim. Nëse një person duhet të flejë në stomakun e tij, ata mund të përdorin një jastëk shumë të hollë për të mbështetur ballin dhe të krijojnë një kënd më natyral për qafën.

Sidoqoftë, ndërrimi i pozicionit të rregullt të gjumit të dikujt mund të jetë i ndërlikuar. Shumica e njerëzve vendosin pozicionet e tyre të preferuara të gjumit herët në fëmijëri https://harmoniqhealth.com/.

Shumë njerëz gjithashtu mendojnë se flenë në një pozicion, por ata kalojnë më shumë kohë në pozicione të tjera sesa janë të vetëdijshëm. Disa njerëz mund të shkojnë në shtrat në një pozicion dhe të zgjohen në një krejtësisht tjetër.

Njerëzit që kanë një kohë të vështirë për të kontrolluar ose ndryshuar pozicionin e tyre të gjumit mund të përdorin struktura mbështetëse, siç janë props ose jastëkë të butë, për ta bërë më të lehtë qëndrimin në një pozicion të dëshiruar. Për shembull, për të shmangur rrokullisjen, një person mund të vendosë një jastëk të fortë, të ngritur pas shpinës.

Përdorimi i jastëkëve për të mbështetur krahët ndërsa flini në anën ose shpinën gjithashtu mund të ndihmojë në uljen e tendosjes dhe dhimbjes së qafës. Një person gjithashtu mund të përpiqet të vendosë një jastëk midis gjunjëve nëse flenë në anën e tyre, ose nën to nëse po flenë në shpinë, për të zvogëluar tendosjen kurrizore ose presionin.

Jastëkët për dhimbjen e qafës

Përdorimi i jastëkëve dhe dyshekëve të dizajnuara posaçërisht për njerëzit me dhimbje në qafë ose siklet shpesh mund të ndihmojnë në uljen e dhimbjes në qafë dhe ta bëjnë më të lehtë gjumin.

Kur bëhet fjalë për zgjedhjen e një jastëku për dhimbje në qafë, tipari më i rëndësishëm është që mbështet plotësisht qafën.

Sipas Shoqatës Amerikane të Gjumit, jastëkët e shkumës së pendës ose kujtesës ofrojnë mbështetje të shkëlqyeshme.

Një studim i vitit 2019 zbuloi se përdorimi i një jastëku të shkumës viskoelastike të memorjes poliuretani ndërsa i nënshtrohej trajtimit kiropraktik ishte më efektiv në zvogëlimin e dhimbjes së qafës sesa vetëm trajtimi kiropraktik.

Dizajni i jastëkëve të qafës së mitrës ndihmon në uljen e tendosjes dhe dhimbjes në qafë. Njerëzit me dhimbje në qafë gjithashtu duhet të zgjedhin jastëkë të hollë, me profil të ulët që nuk e ngrenë shumë kokën.

Konsideratat e tjera varen nga pozicioni që një person ka tendencë të flejë. Koka përpara, por që koka dhe qafa janë të relaksuara. Ata mund të konsiderojnë marrjen e një jastëku posaçërisht për gjumin e shpinës.

Sleepers anësore

Njerëzit që flenë në anën e tyre duhet të zgjedhin jastëkë që janë mjaft të trasha për të mbajtur kokën dhe qafën në linjë, por jo aq të trasha sa e përkulin kokën lart ose poshtë.

Kur një person po fle në anën e tyre, jastëku i tyre duhet të mbushë vetëm hapësirën boshe midis dyshekut dhe veshit. Gjumi anësor mund të përfitojë gjithashtu nga një jastëk i qafës së mitrës, i cili djep kokën dhe qafën.

Ata mund të konsiderojnë marrjen e një jastëku posaçërisht për njerëzit me dhimbje në qafë.

Dysheku i djathtë mund të ndihmojë

Njerëzit me dhimbje në qafë mund të dëshirojnë të kërkojnë një dyshek që ofron mbështetje të plotë për të gjithë kolonën kurrizore pa ndonjë pikë të ngopur ose presion.

isshtë gjithashtu e rëndësishme të zgjidhni një dyshek që është mjaft i madh për të lejuar një person të lëvizë lirshëm ndërsa ai fle.

Një dyshek i fortë mund të jetë gjithashtu më i miri për njerëzit me dhimbje në qafë. Sidoqoftë, ata duhet të sigurohen që të mos zgjedhin një dyshek që është aq i fortë sa krijon pika presioni të vështirë, veçanërisht në ijet ose supet.

Mësoni më shumë se si të zgjidhni dyshekun e duhur këtu.

lehtësimi i dhimbjes

Në shumicën e rasteve, një person mund të lehtësojë ose të zvogëlojë dhimbjen e qafës me mjetet juridike në shtëpi, siç janë:

 • duke marrë mbi– -Për lehtësuesit e dhimbjes ose relaksuesit e muskujve
 • Aplikimi i paketave të ftohta ose akulli i mbështjellë me një leckë për 5-20 minuta tre herë në ditë
 • Aplikimi i një qese të nxehtë ose shishe me ujë të nxehtë të mbështjellë me leckë Për 20 minuta dy deri në tre herë në ditë
 • Shmangia e përfshirjes në aktivitete që bëjnë tendosje ose presion të tepërt në qafë, siç janë ushtrimet e fuqishme ose sportet
 • Bërja e ushtrimeve të buta në qafë
 • Konsultimi i një terapisti fizik
 • Bërja e ushtrimeve të lehta, të tilla si yoga, noti, ose tai chi

Të gjitha shkaqet e dhimbjes në qafë janë të parandalueshme, por shumë janë.

Këtu janë disa mënyra për të ndihmuar në parandalimin e dhimbjes në qafë dhe disa zakone për të shmangur.

çfarë të bëni

 • Uluni drejt me shpatullat e mbështjellë mbrapa dhe qafën pak mbrapa.
 • Zgjatni qafën rregullisht.
 • Ushtroni rregullisht për të ruajtur fleksibilitetin dhe për të zvogëluar ngurtësinë.
 • Gjithmonë vishni një helmetë ndërsa hipni një biçikletë ose automjet të motorizuar, ku koka është e ekspozuar.
 • Vishni një rrip sigurimi në një makinë lëvizëse.
 • Vishni shaminë mbrojtëse të përshtatshme gjatë stërvitjes dhe sportit.
 • Vendosni gjatësinë e krahut të ekranit të kompjuterit në një lartësi ku maja e ekranit është në nivelin e syve.
 • Mbajeni pajisjet e lëvizshme ose muzikore në nivelin e syve kur i shikoni ato.
 • Mos u ulni ose qëndroni në të njëjtin pozicion për shumë kohë.
 • Shmangni kthesën e qafës ndërsa flini.
 • Mos flini në stomak.
 • Mos u zhyten në ujë të cekët ose ujë të një thellësie të panjohur.
 • Shmangni djepin e një telefoni midis veshit dhe qafës.
 • Një person duhet të konsultohet gjithashtu me një mjek nëse dhimbja e tyre në qafë:

 • nuk përmirësohet me kujdesin bazë
 • zgjat më shumë se 1 javë
 • ndodh pa ndonjë arsye të qartë
 • ndodh pas dëmtimit, duke përfshirë një goditje në kokë ose qafë

Një person duhet të flasë me një mjek nëse kanë dhimbje në qafë me një ose më shumë nga simptomat e mëposhtme:

 • dhimbje krahu, veçanërisht nëse është duke qëlluar një krah
 • ecje e paqëndrueshme gjatë ecjes
 • spazma e muskujve ose dobësia në këmbë
 • Humbja e tonit të muskujve në krahë, duar, ose të dyja
 • sende në rënie ose humbje të shkathtësisë së duarve
 • mpirje, ndjesi shpimi gjilpërash, ose dobësi në duar dhe ekstremitetet e sipërme
 • Ethet ose dhimbja e kokës
 • Ngurtësia e qafës që e bën të vështirë prekjen e mjekrës në gjoks
 • Humbja e koordinimit në këmbë, krahë, duar ose gishta

Nëse simptomat janë të rënda ose përparojnë shpejt, një perso n duhet të kërkojë kujdes urgjent nga një mjek ose neurolog.

Përmbledhje

Rreth 20-70% e njerëzve në Shtetet e Bashkuara përjetojnë dhimbje në qafë gjatë jetës së tyre. Kjo mund të zvogëlojë cilësinë e gjumit dhe të shkaktojë një gamë të gjerë të pasojave negative shëndetësore.

Njerëzit me dhimbje në qafë mund të përfitojnë nga gjumi në një dyshek plotësisht mbështetës, të fortë dhe duke përdorur një jastëk mbështetës.

Disa jastëkë të dizajnuar posaçërisht për dhimbje në qafë, siç është një jastëk i qafës së mitrës, gjithashtu mund të ndihmojnë në uljen e simptomave.

Një person duhet të flasë me një mjek për dhimbjen e qafës nëse është i rëndë ose i pashpjeguar, ndërhyn në jetën e përditshme ose gjumin, nuk i përgjigjet trajtimit themelor, zgjat më shumë se 1 javë, ose vjen me simptoma të tjera në lidhje me .

 • Dhimbja e shpinës
 • dhembja e trupit
 • Dhimbje koke/migrenë
 • çrregullime të gjumit/gjumit/pagjumësi

Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

January 11, 2023
top
© 2020 BLEARNING MY.ID
X